
Negeri Terengganu mewah dengan makanan tradisi lagi eksotik yang bukan sahaja unik, malah sukar untuk didapati di negeri-negeri lain. Eksotik di sini tiada kena mengena dengan makanan pelik-pelik seperti beruang masak kangkung, asam pedas tenggiling atau pun otak kera bermadu.
Segalanya hanya di Terengganu!
Ditambah dengan makanan ruji sedia ada, campur lagi dengan makanan eastern dan western, maka bermewah-mewahlah makanan di negeri Terengganu ini.
Kat KL mungkin juga sudah kedapatan sedikit sebanyak makanan-makanan tradisi ini yang mana asalnya pun dibawa oleh pendatang-pendatang halal yang berhijrah dan bermastautin di lembah klang ini. Jangan kata makanan Terengganu, satu dunia punya makanan pun ada kat KL nih.
Pendek kata, bila pulang ke Terengganu, memang wajib menjamu selera dengan makanan eksotik ini. Cuma agak malang kerana saya kurang gemarkan kuih-muih yang manis seperti akok dan lompat tikam. So bila balik, takdelah nak mencari manisan-manisan nih. Save sikit bajet hambe.
Masuk sahaja ke sempadan negeri Terengganu, atau secara spesifiknya di daerah Kemaman, kami langsung menuju ke Kuala Kemaman untuk menikmati hidangan eksotik yang segar lagi menyelerakan. Kat Dungun pun ada, tapi jenis manusia tak sabar-sabar ni kan. Masuk jer sempadan negeri, nafsu terus bergelocak, air liur meleleh-leleh nak makan satar dengan keropk lekor.
Salah satu warung yang menjadi faveret kami adalah WARUNG AZIZ SATAR.
Logik ke?
Bukan sahaja satar. Ada juga makanan tradisi Terengganu yang lain seperti otak-otak (disebut otok-otok), laksam (disebut laksang), keropok lekor (disebut keppok), ikan, udang & sotong celup tepung serta masakan panas yang lain seperti nasi goreng, mi goreng, tomyam serta makanan yang seumpama dengannya.


Konsep sumbat dalam dalam kelapa, lepas tu panggang sama jer.
Saya masih ingat ketika zaman kanak-kanak dahulu, memang ada seekor ikan di dalam tu. Ikan yang kecik je lah, muat2 daun kelapa tu. Kalau ikan besar nak sumbat camane? Mungkin sekarang ikan sudah mahal atau pun ikan spesis tu sudah pupus, yang ada cuma secebis isi ikan sahaja.
Pada kami, walau pun warung ini bukanlah yang ter-best of the best antara warung-warung satar & otak-otak yang terdapat di pesisir jalan Kuala Kemaman ini, tapi memandangkan kalau dari KL kami akan sampai sini menjelang waktu malam, maka warung ini sahaja yang masih buka. Yang lain semua dah tutup. Cukuplah sekadar untuk melepas gian, rindu dan dendam terhadap satar, otak-otak dan kepok lekor. Jika tidak ke sini, kami lebih gemar ke sebuah lagi warung yang berhampiran dengan Pantai Teluk Mak Nik, tapi mungkin sebab sedap sangat kot, manjang penuh jer warung tu. Bila dah sedap, makanan cepat habis. Bila dah habis, dia bukak sampai maghrib jer.
Ekceli satar dan otak-otak di WARUNG AZIZ SATAR rasanya masih lagi dalam kategori lazat dan berkhasiat, cuma belum cukup mantap untuk menjadi the best of the best.
sekiang!
2 comments:
ishhhhhh....mu ni wat aku lapor je zuri..doh lah lama doh dok balik dungung ni...aduiiiiiii...
-UJIE-
ujie>> cuba2 lah bawok diri tu balik ke kampung halaman... the best place for vacation u know... segala2nya ada di terengganu... sun, sea, serenity :-)
Post a Comment