Monday, January 18, 2010

THE MANHATTAN FISH MARKET

Journal 'food photography' kali ini membawa kami sekeluarga menghabiskan duit ke restoran makanan laut ala barat. Atau lebih tepat kalau sayakan katakan makanan ala amerika walaupun saya tidak pasti kat amerika ada atau tidak jenis makanan macam ni sebab saya tidak pernah pergi ke amerika syarikat atau amerika latin.

Ekceli memang sejak dulu lagi mengidam nak rasa makan kat tempat ni bila terperasan pulak kehadirannya kat Ampang Park. Tapi untuk keluar pergi Ampang Park waktu tengah hari buta yang terik memancar bukanlah sesuatu yang menyeronokkan. Sampailah suatu ketika apabila si isteri melihat gambar2 restoran ini dalam majalah lalu menyatakan hasratnya bila dia tengok gambar tu "macam best jer makanan kat sini". Tapi tidak perlulah kami ke Ampang Park semata-mata nak menghabiskan duit kat sini. Cukuplah sekadar menziarah ke cawangannya yang terletak di IOI Mall.

Macam biasa, sebelum pergi ke tempat2 yang tak pernah pergi, saya akan survey dulu tempat tu tengok apa ada. Survey bukanlah saya pergi ke tempat tu, lepas tu berbual-bual dengan pelayan atau restaurant manager di situ. Tidak sama sekali kerana itu pastinya menjatuhkan martabat saya yang memang suka makan murtabak. Di zaman teknologi maklumat yang canggih ini, kerja2 survey mensurvey boleh dilakukan dengan hanya bertanya kepada en. google.

Walau pun IOI Mall tu dekat jer ngan rumah, kami tetap melakukan gerak geri menuju ke IOI Mall dalam keadaan yang terhegeh-hegeh. Maklumlah nak siapkan anak lagi, nak siapkan diri sendiri lagi serta nak siap-siapkan apa yang perlu. Dah sampai IOI, bonda nak beli kain lagi, akhirnya 9.30pm baru start masuk restoran. Time tu, ada lar beberapa orang customer tengah menikmati hidangan dengan riang dan gembira, tapi nampak gaya macam dah nak habis makan. Kiranya kami adalah last customer yang memberi keuntungan pada diorang hari tu. Waiter ngan waitress kat situ pon macam tak kisah jer late customer macam kitorang ni. Siap sambut dengan senyuman mesra lagi. Elleh, tak heran. Kita bayar mahal tau nak makan kat sini, layanan mesti mau baek.

Bila dah masuk, cari tempat duduk yang agak tersorok sikit macam penjenayah takut bertembung dengan polis, padahal kami terpaksa juga mencari tempat yang terselindung supaya bonda mudah melakukan aktiviti penyusuan tanpa rasa malu dan segan. Then start baca menu, OMG! nak order hape neh? Semuanya jenis tak pernah makan punya. Nak refer gambar, tak semua menu ada gambar, atau dalam erti kata lain, buku menu itu bukanlah buku menu bergambar yang boleh list down semua menu dengan gambarnya sekali disisi. Cuma apa yang pasti, sesuai dengan namanya, makanan kat sini semuanya ala2 seafood. No meat, no chicken, no lamb. Kalo anda minat seafood macam ikan, udang, sotong, tiram kira ok lah tempat ni.

So toksah pening kepala nak pikir, kita order ikut mana yang ada gambar ajelah.

For starter, kita order FRIED COUNTRY MUSHROOMS.
Macam cendawan celup tepung yang biasa jual kat pasar malam tu, cuma yang ni dia punya tepung tu menggelembung tinggal cendawan cinonet jer kat dalam tu. Digoreng comel2 macam jemput bawang pon ada. Ntah berapa liter minyak diorang guna untuk goreng benda ni, last2 langsung tak habis sebab berminyak sangat.

Kita punya main course, kita order SEAFOOD PLATTER FOR TWO.
Set hidangan ni khas untuk makan berdua-duaan sambil melafazkan kata cinta penuh mesra. Kat dalam dia ada beribu2 biji garlic rice (macam nasi goreng cina), berpuluh2 batang fries, sekeping fish fillet yang boleh tahan jugak besarnya, beberapa gelung sotong goreng celup tepung, beberapa ketul tiram goreng celup tepung, empat ekor udang besar bersalut keju yang dibakar depan mata kami.

Ekceli bukanlah betol2 depan mata sebab kalau kena mata boleh mengakibatkan kecederaan yang parah serta mampu menjadikan anda jutawan segera kerana boleh saman restoran tersebut Dia kasi bakar supaya keju tu mencair dan sebati dengan udang tu, selain memberi perasaan keterujaan kepada pelanggan.

Beginilah rupa mangsa kebakaran pada malam tu.

Untuk Al-Irfan, kami order satu set menu for kids yang diberi nama BIG BOAT.
Mengandungi beberapa ketul fish fillet yang digoreng kecik-kecik macam nugget, sotong goreng celup tepung dengan fries yang berlambak-lambak memang makan tak habis. Mulanya ingat tak cukup kalo seafood platter tu makan 3 orang, sekali bila dah sampai macam banyak sangat lah pulak. Kalo tahu, tak yah order set menu budak2 tu.

Untuk menghilangkan dahaga, kami order segelas besar STRAWBERRY MILK SHAKE.
Cukuplah satu. Nak order banyak2, macam mahal lah pulak air nie. Al-Irfan punya ORANGE JUICE dah siap sedia ada dalam dia punya pakej. Air kosong memang dah ada sebotol kecik kitorang selalu standby bawak pergi mana2.

Demonstrasi cara pemakanan fries yang dah nak sama besar dengan ibu jari dia.

Ayu Qistina pon cool jer. Diam takde buat hal. Cuma dia tak nak baring dalam stroller. Nasib baik kitorang duduk kat seat yang ada macam sofa panjang tu. So kitorang baringkan dia atas sofa. Sambil tunggu makanan sampai, bonda bagi dia susu. Terus dia tertidur. Maka dapatlah kami makan dengan aman dan bahagia. Cuma abangnya saja yang susah sikit nak kontrol. Asik nak main jer. Makannyer sikit ajer. Lepas tu lari2 dalam restoran tu. Nasib baik takde customer lain dah. Tinggal kitorang jer yang makan lewat2 neh.

So bila semua makanan dah sampai kitorang pon makanlah dengan hati riang dan gembira tanpa gangguan dari sape2 lagi sebab semua orang dah balik. Tak pasti pulak restoran tu tutup pukul berapa, diorang yang keje kat situ pun takde warning apa2.

Baru jer nak menjamah fish fillet tu, tiba2 alamak! Apa nie? Fail betol lah makan kat restoran mahal bila ada benda tak best neh. Ada rambut pulak dalam tepung fish nie. Eh, betol ke rambut neh? Pendek jer macam bulu mata pon ada. Tak pon bulu roma kot. Mungkin termasuk masa diorang tengah syok dok menggaul fillet tu dengan tepung. Isk, tak leh jadi nie. Mesti kena komplen! Mana boleh makan kat tempat high class tapi dalam makanan ada rambut!

Panggil dia punya waitress, bagitau dia ini dalam ada rambut. Lepas tu waitress tu bawak pergi jumpa manager dia. Manager datang, cakap sorry lepas tu janji nak ganti yang baru. Kalo ikutkan hati, nak jer aku buat2 naik angin lepas tu blah jer dari situ ala2 taktik makan free. Tapi sebab tengah lapor makanan pon baru jamah sikit jer, kami terima aje lah offer manager tersebut. Lagi pun takat rambut seurat, no big deal! Lainlah kalo ada lipas ke, tikus ke, aku terus saman jer.

Bila dah dapat replacement fish fillet tu, kami pon makan je lah tanpa rasa was-was. Walau pun begitu, kerana terlampau berlemak dan berminyak, kena pulak dengan makanan berkeju tu, terasa cepat muak pulak.

Sedar tak sedar, kitorang stay kat situ sampai pukul 11.00pm. Pekerja kat situ pun takdelah menghalau, tapi dah start sapu2 lantai ngan susun kerusi meja. Paham2 lah bila nak chow tu.

Kesimpulannya, memandangkan hidangan kat sini majoriti semuanya jenis berminyak yang semestinya mengandungi tahap kolesterol serta lemak yang tinggi, andainya dengan belanja sendiri, tidak mungkin kami ke sini lagi. Kalau orang belanja boleh consider jugak lah, sekurang-kurangnya untuk tidak menghampakan perasaan orang yang nak belanja tu :-)

4 comments:

Naili said...

tak pernah plak jadik cam gitu selama nih kat cawangan2 yg ambe biasa pegi: yakni Ampang Park + Midvalley. Peberet arwah ayah ambe nih tempat nih. dah x bleh nak masuk dah lenin, nostalgik weh, karang nangis x bleh makan.

almustaqeem said...

ontahlah kak nak compare ngan tmpt lain pon tak gheti sbb this is the first time

Anonymous said...

Good brief and this mail helped me alot in my college assignement. Gratefulness you as your information.

Anonymous said...

suka tempat ni.. dah berpuluh kali pegi...dah jadi regular customer dah... paling best...lobsternyer..