Wednesday, August 30, 2006

Ipoh Mali

Kami ke Ipoh pula. Bukan saja-saja bercuti, tetapi ayahanda diarahkan ke sana bagi melaksanakan kerja-kerja menaiktaraf pejabat cawangan di Ipoh. Bonda mengambil kesempatan ini untuk membawa saya melawat saudara-mara yang bermastautin di Ipoh memandangkan saya belum pernah ke sana. Sementelah keluarga bonda berasal dari Perak, maka ramai sanak saudara yang perlu diperkenalkan kepada saya. Walaupun ada diantara mereka yang pernah saya jumpa di Kuala Lumpur, tetapi lawatan ini julung kalinya saya akan menjadi tetamu mereka. Ternyata mereka gembira sekali melihat kehadiran saya ketika bertandang ke rumah mereka. Dan seperti biasa, pipi tembam ini menjadi habuan mereka.

Kali ini ayahanda tidak menginap di hotel seperti kebiasaannya apabila beliau diarahkan bertugas ke luar kawasan. Rumah tumpangan kami ialah rumah Acik yang terletak di Batu 6, Kampung Tersusun, Ulu Kinta. Ayahanda hilang arah sewaktu mencari rumah Acik, maklum sajalah, ayahanda bukannya biasa sangat dengan kedudukan geografi kawasan Ipoh. Mujur juga Auntie Nora dan Acik datang menjemput kami di suatu tempat, sisi jalan berhampiran sebuah restoran india.

Tiga hari di bandaraya Ipoh serta menjadi tarikan utama sesiapa jua yang memandang mengubah karekter saya menjadi aktif. "Hikmat Gerakan Berenang di atas Lantai" semakin menunjukkan kemajuan, disusuli dengan "Hikmat Pusingan 360 darjah tidak terbatas". Dan yang paling menarik, dua batang gigi bawah mula menjelma, membuktikan usia yang semakin meningkat.

Hujung minggu ini saya akan bermusafir lagi. Kali ini pulang ke kampung ayahanda pula. Pohon nyiur yang melambai disulami dengan deruan ombak menghempas pantai seakan-akan menggamit kepulangan yang di nanti ini. Dan seperti biasa, perjalanan yang panjang ini pasti menjanjikan tidur yang nyenyak dan selesa.

No comments: