Tuesday, August 01, 2006

Hijrah itu Pengorbanan

Beberapa minggu kebelakangan ini ayahanda dan bonda sibuk mengemas rumah. Barang-barang yang biasanya tersusun rapi semuanya disusun ke dalam kotak. Walaupun ayahanda pula sudah beberapa hari tidak ke pejabat, tetapi rutin hariannya tetap seperti biasa, keluar pagi dan pulang lewat petang. Cuma bezanya pada pakaiannya. Pakaian ayahanda tidak kemas seperti biasa. Rupanya ala kadar sahaja, dan apabila pulang, pakaian ayahanda penuh dengan calitan cat pelbagai warna.

Hari itu hari Sabtu, 29 Julai 2006, ayahanda dan bonda begitu sibuk. Kata bonda kami akan berpindah setelah lebih 2 tahun menetap di Puncak Jalil. Bondamemohon untuk tinggal di kuaters kerajaan yang berhampiran dengan tempat kerjanya. Syukur pada Tuhan, setelah beberapa bulan menunggu, akhirnya permohonan bonda diluluskan. Pada saya, Pusat Bandar Puchong bukan sahaja dekat dengan tempat kerja bonda, malah berhampiran juga dengan tempat-tempat yang biasa menjadi persinggahan kami seperti pusat membeli-belah, rumah Ayah Long dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya. Kebetulan pula Ayah Long juga turut berpindah sehari selepas kami berpindah. Kasihan ayahanda yang masih belum hilang lagi penat berpindah rumah sendiri, dengan barang dan kotak yang masih belum sempurna susunannya, terpaksa pula membantu Ayah Long berpindah sebagai timbal balas bantuan yang Ayah Long berikan sewaktu kami berpindah.

Berpindah rumah memang suatu perkara yang memenatkan. Tapi kami harus berhijrah ke arah kehidupan yang lebih baik. Menyewa di Puncak Jalil yang jauh dari segala-galanya menagih lebih banyak wang, masa dan tenaga untuk dihabiskan. Kami tahu banyak manfaat yang terperoleh hasil dari penghijrahan ini. Makcik di sebelah rumah baru berbesar hati sudi menjaga saya sepanjang ayahanda dan bonda bekerja.

Di sinilah tempatnya saya akan menghabiskan masa untuk beberapa tahun akan datang. Semoga kehidupan kami sekeluarga akan bertambah baik, Insya-Allah.

No comments: