Monday, October 30, 2006

Salam Lebaran 1427H

Dalam meniti usia sebuah kehidupan seawal lapan bulan, Aidilfitri datang buat pertama kalinya menggamit tubuh kecil ini bagi bersama-sama meraikan hari yang mulia. Kata bonda, cara sambutan kami adalah mengikut sistem giliran, di mana tahun ini pagi Aidilfitri akan disambut di kampung ayahanda, kemudiannya baru ke kampung bonda. Seminggu bercuti, cukuplah untuk beraya di kedua-dua belah pihak.

Beraya di kampung ayahanda semestinya meriah. Bunyi letupan mercun dan percikan bunga api di sana-sini, bagaikan menyahut suara takbir dari masjid berdekatan. Sanak-saudara, sahabat-handai serta jiran-tetangga saling ziarah menziarahi antara satu sama lain, sebaik mungkin cuba memanfaatkan keberkatan Aidilfitri. Menu istimewa di pagi raya pula, nenek menyediakan set nasi minyak serta ketupat daun palas yang dicecah dengan rendang daging.

Keadaan berbeza sekali apabila pulang beraya ke kampung bonda, kalaulah boleh dikatakan kampung memandangkan Tok Ma & Tok Ayah masih tinggal bersama Ayah Long di Putra Heights. Silap perancangan barangkali, Tok Ma & Tok Ayah tiba-tiba ke Ipoh, beraya bersama sanak-saudara di sana. Sunyi-sepi. Maka tinggallah kami bertiga beraya di depan TV sahaja. Semoga suatu hari nanti Tok Ma & Tok Ayah akan pulang ke kampung yang sebenarnya bagi menjalani kehidupan yang lebih sempurna.

Hasil kutipan duit raya untuk tahun pertama ini tidak mengecewakan. Sekurang-kurangnya ayahanda dan bonda tidaklah menghulur kepada anak-anak lain sahaja setelah punya anak sendiri yang turut menerima sumbangan ikhlas duit raya.

No comments: